Vědomá firma vedená srdcem

Enneagram a emoční inteligence

Co si mám myslet?

Mluvím s desetiletým klukem, který stojí opodál dětí a nechce jít za nimi. Říká mi: Mám toho fakt dost. Co si mám myslet o lidech, kterým řeknu, že potřebuji být chvíli sám a oni to nerespektují? Už mám dost řečí typu: no, to nebude tak hrozné; to nevím, co se ti stalo; to nic nebude; to budeš muset vydržet; ale prosím tě."
Ptám se ho: „Tady nejsi v pohodě?" a on my v klidu odpověděl: „Ale jo, i když už je na mě dětí moc; pomohlo mně, že jsem mohl jít pryč a nic jsi neříkala. Ve škole je to hrozný.“
Mlčela jsem. Co můžete říci vědomému dítěti, které se denně potkává s nepochopením, odmítnutím?
Pak se ke mně znovu obrátil: „Potřeboval bych být s tátou. Ale táta je, ale vlastně není. Neumí být se mnou, někdy ano, ale jen na chvíli. No, co mám dělat, když on to tak má. Je rád sám, to si musím uvědomit."
Dívám se na něj. Je plný zklamání, osamění, nepochopení. 
Je to desetiletý kluk, který o sobě ví tolik, kolik nezažívám u dospělých. 
Dospělí často neznají svou strategii a tak nemůžou ani pochopit jeho, která je jiná. Kvůli tomu nechápou a nerespektují jeho oznámení, prosby a pak jeho agresi.
Soucítím.
Někde na nějaké úrovni my dva máme spolu už dlouho vztah. Oba to víme.

VHLED

Nechce, abych ho litovala. Šokuje mě popisem nezralých pedagogů, zahleděných lidí, kteří jsou možná zvědaví, ale ne respektující.
Oba víme, že mu nemůžu pomoci. Nemůžete všude jít a křičet: „Děti kolem vás jsou jiné, jsou často vědomé, schopné a jsou dál, než jste vy."
Kluk má prima mámu. Je s ním, mluví s ním. To je záchrana.
Tak se ho ptám, co by potřeboval. Zakroutil hlavou: Nechci nikomu ublížit, když přijde ten vztek, tak bych střílel. Tak jdu, mlátím do něčeho, dupu, a když můžu křičet, křičím, abych se uvolnil." Mlčím a jsem s ním. Žádná slova. 
Jsem pořád sám.

Chvíli jsme mluvili o zebře. Někdy bílá, někdy černá a někdy neví.
Nakonec jsem se usmála. „Pamatuj, jsme tady  a rozumíme zebrám."
Usmál se a moje srdce je s ním.
Autor:Eva Velechovská
Médium:Facebook
Datum:15.04.2018