Vědomá firma vedená srdcem

Enneagram a emoční inteligence

Kdo rozhodne o tom, zda budeš žít

Chci vám napsat svoji zkušenost, která je čerstvá, překvapivá a silná.
Mám velmi silný, ale zdravý vztah se svojí mamkou. Jsou v tom léta dřiny. Rozhodla jsem se, starat se o ni a nechat ji dožít v klidu doma bez toho, že bych obětovala svůj život. To je ale jiný příběh.
Koncem srpna 2017, teď jsou to dva roky, měla mamka infarkt. Diagnóza zněla strašlivě. Řekli nám, že má před sebou týdny.
 
V lednu 2018 si zlomila krček. Byla nutná operace a tedy celková narkóza. Víte, co se říká, když se slabým srdcem proběhne dlouhá operace krčku…
V druhé polovině února už babička sama stála a zkoušela chodit. Chtěla být samoobslužná a byla velmi vytrvalá.

Pak ji zežloutly vlasy a prý to bílé vlasy dělají. Šampon špatnou funkci žlučníku nevyřeší. Byla nutná narkóza a operace. Opět velmi nejistý podnik. Po operaci v Liberci mi doktoři řekli, že víc toho dělat nepůjde vzhledem k věku a diagnóze.
Za týden podstoupila mamka další narkózu a tu stejnou operaci ale v Jablonci. Po úspěšném zákroku, následovali týdny, kdy mamka jen spala, o nic se nezajímala a já měla pocit, že je ztracená.
Pomaloučku ale...


VHLED


Mamka je zpět v plné síle. Já už jsem po dvou měsících přijala fakt, že už bude ležet a ona pak vstala. Nejdříve chodila jen v noci. Přešla pokoj, a tomu nemůžete uvěřit. Zdravotníci říkají, to se někdy před koncem stává. Jenže to nebyl konec, ale postupný nový začátek.
Znovu chodí, dívá se na TV, čte, zajímá se o kytky, zvířata a o to, co jsme mohli udělat.
Zažila jsem, jak tělo energie opouští, jak složité procesy to jsou a teď zažívám, jak  její věty: To zvládnu. To bude dobré. Já jsem zdravá, proč bych to nemohla zkusit. Chtěla bych jít zaplavat si.  Už jsem se byla podívat. Můžeš mi koupit tříkolku, budu jezdit.
Ptám se jí: „ Jak ses sem dostala?“ a ona mi odpovídá „To nevím, ale dobrý, ne?“ ji nesou životem, každý den o krok a dech dál.
Už TŘIKÁT  to měl být definitivní konec. Neřeší to, usmívá se. Pochválí vám halenku, sestřih vlasů, líbí se jí květy na balkoně. Laskavá, usměvavá rozhoduje o tom, jak a jak dlouho bude žít.
Když nemáte motiv proč žít, podívejte se na seniory. Není žádné jisté zítra. Není ambice, není perspektiva, není odpověď na otázku PROČ, kdy či co?
Je tu jenom odpověď.
Teď jsem.

 
 
Autor:Eva Velechovská
Médium:Facebook
Datum:20.08.2019